Избрани Новини

Основи на средновековна църква разкриха край дупнишкото село Червен брег (снимки)

Тя е еднокорабна, с полукръгла апсида на изток

За шести пореден сезон Исторически музей – Дупница успя да организира и проведе редовно археологическо проучване на обект Комплекс раннохристиянска базилика при средновековна църква “Възнесение Господне”, с.Червен брег, Община Дупница, съгласно Разрешение за редовно археологическо проучване № 144/2020 г.
Да припомним, че комплексът от раннохристиянска базилика и средновековна църква при с.Червен брег, община Дупница, е обявен за групова недвижима културна ценност с категория национално значение, по реда на чл. 64, ал. 1 от ЗКН (Протокол от 27.03.2019 г.).
Финансирането този сезон беше осигурено по Програмата за теренни археологически  проучвания на Министерството на културата, по която музеят всяка година кандидатства със свой проект. За 2020 година между МК и ИМ – Дупница беше сключен договор за финансиране в размер на 16 450 лв.
Проучването беше извършено под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител д-р Светла Петрова през периода 24 август до 14 септември. Бяха наети 12 работника от с.Червен брег, с които се извършиха разкопките.
Задача на проучването бе да се продължи проучването в източна и северна посоки на базиликата и на средновековната църква с цел изясняване на плана на раннохристиянската базилика.
В резултат на проучването се разкри максимално дъгата на апсидата на южния кораб, застъпила в субструкция стена с посока север юг, която тангира и частично влиза в най-изпъкналата част на дъгата на апсидата. Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно от целата на езически храм, за съществуването на който има открити във времето назад оброчни плочки. Стената, както и разкритата апсида, са запазени в субструкция – в строителна техника каменна зидария на кал.
Научното откритие на този проучвателен сезон са основите на трета църква. В северната част на проучвания терен се попадна в субструкция на зидовете и. Тя е еднокорабна, с полукръгла апсида на изток. Разположена е на 3 м северно от северната стена на средновековната църква. Разкритите монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в., предполагат изграждането на църквата именно в периода на първото българско царство. Тази църква частично припокрива северния кораб на раннохристиянската базилика.
Установява се религиозен континюитет, продължил и с построяването на средвековната църква (12-14 в.) със запазени стенописни фрагменти от края на 13-16 в., като съществуващата понастоящем средновековна църква е била преустроена в края на 16 в. с два певника – от север и от юг.
Откритите находки са предимно керамика – късноантична и средновековна; монети – римски, късноантични и средновековни.
Проучването на базиликата е от изключителна важност за разпространението на християнството в района предвид малкото археологически данни за горното дупнишко поле и прилежащия регион. Засега това е единствената открита раннохристиянска базилика в района. Самата базилика, заедно с разкритите две средновековни църкви, едната от които все още действаща, представлява уникален комплекс от три култови сгради – раннохристиянска базилика, действаща средновековна църква със съхранени стенописи от Второто българско царство и ранносредновековна църква – в субструкция.
Проучванията през настоящата година доказаха високата научна стойност на обекта, неговата уникалност, с построяването на две средновековни църкви върху и около руините на раннохристиянската базилика.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов