Избрани Новини

В 16 села на община Петрич ще ремонтират уличната мрежа

Разпределиха 2 000 000 лева за благоустрояване на селата

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков проведе днес работни срещи с кметовете на села и кметските наместници. В хода им беше коментирано и уточнено разпределението на 2 000 000 лева за благоустрояване на селата. С тези средства ще бъдат извършени дейности в 16 населени места на територията на общината, като ще се работи по приоритетите, посочени от кметовете в докладните до местната управа. Ремонтни дейности ще бъдат главно за подобряване състоянието на уличната инфраструктура, само в с.Кавракирово за направата на канализация. Другите села, към които отиват от тези пари, са Първомай, Михнево, Кърналово, Старчево, Беласица, Коларово, Самуилово, Ключ, Скрът, Габрене, Генерал Тодоров, Кулата, Марикостиново, Тополница, Рупите. Обхванати са селата с население над 500 жители.
Освен благоустрояване на улиците ще бъдат подменени и водопроводи/канализации. За първи път тази година Община Петрич обявява и обществена поръчка за изкърпване на улици в селата, информира кметът. „По този начин ще поддържаме настилката, ще може да се реагира своевременно“, посочи кметът.
Община Петрич купува и три нови машини, които да бъдат в услуга и на селата – една машина за миене на улиците и две метачни машини.
Съгласно заложеното в новия договор за поддържане на чистотата в населените места се увеличава с по един път на месец и графикът за сметосъбиране и сметоизвозване. Търсят се възможности за ограничаване изхвърлянето на отпадъци в по-малките населени места, които не се обслужват от фирмата по сметосъбиране. Кметските наместници на тези села са поставили на вниманието на общинската управа и приоритетите си за годината, свързани основно с обезпечаване на водоснабдяването.
„Продължаваме да работим в тази посока, както и досега с намирането на конкретни решения за всяко населено място“, посочи кметът Бръчков. Общината ще продължи да осигурява машиносмени и материали за по-малките села. Кметовете получиха уверение, че звеното „Домашен социален патронаж“ ще продължи да обслужва уязвимите групи хора и в селата, както и че ще се намери вариант чрез мобилния лекарски кабинет да се осигурява медицинско обслужване на жителите в малките и отдалечени села на общината.


Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден