Избрани Новини

Кучетата - новите спасители в планината

Най-новият член на ПСС-Банско е Норд

Той е само на половин година. Настоящ член на екипа на планинските спасители в Банско и бъдещ герой в акциите по издирване на хора. Казва се Норд и все още гледа, учи се и най-вече - слуша своя партньор Наско, информира Нова ТВ.

„Още в самото начало, когато водачът вземе кучето, не гледа на него като на партньор само или като на колега. Веднага става част от семейството, веднага става братче на нашите деца. То е част от спасителя, част от неговия начин на живот и от неговото сърце”, смята Атанас Уков.

Норд вече е част от живота на Наско. Ще мине обаче доста време, докато двамата се сработят в най-трудното - в спасяването на хора. Овчарката е в самото начало на своето обучение.

„Той е на най-бебешкия етап. Още се обучаваме на съвсем елементарни неща. Този процес трае 2-3 години. Страшно много работа, страшно много копаене на сняг, страшно много криене по гората, по импровизирани руини”, обясни Атанас.

Немска овчарка, работен тип. За Норд не е чак толкова важно да изглежда добре, а по-скоро да има качествата да търси и намира.

„Дали изглежда добре, дали има необходимите пропорции не ни интересува толкова. Интересуват ни работните му качества и да е уравновесен. Иначе имаме немска овчарка, белгийска овчарка, лабрадор, голдън ретривър, бордър коли сме на път да вземем. Все породи, които са податливи на дресура, имат силни инстинкти, които помагат в търсенето. Техният нос е важен. Колкото и да се модернизира светът, всяка година прибягваме до нашите кученца”, сподели Атанас.

22 кучета са на служба към отрядите на Планинската спасителна служба. Ако срещнете такова куче по пистите, спокойно. То няма да ви нарани. Обучено е да обича хората. Вероятно възприема скиора като потенциална цел, която някой ден ще търси изпод лавините.

„Социализираме ги още като бебенца. Така, че да имат доверие към всеки един непознат човек, за да могат впоследствие да го търсят. И да знаят, че намирайки го, той няма да им навреди, а ще ги възнагради. Едно куче може да претърси лавина за 20 минути - нещо, за което са нужни 20 спасителя и 2 часа работа”, разкри Атанас.

И още нещо. Освен жертвата в критична ситуация, кучето спасява и своя водач от рисковете на снежната стихия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов