Избрани Новини

Единственото куче в България, специализирано в откриването на отрови, има нужда от помощ

Животът

13-12-2020, 08:24

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Единственото куче в България, специализирано в откриването на отрови, има нужда от помощ, за да продължи работата си. То се казва Барс, а на целия Балкански полуостров има едва още две такива - в Гърция.

"Барс е специален по две причини. Първата е лична - това беше любов от пръв поглед. Втората обаче е служебна - Барс е немска овчарка от работна линия. Всички поколения преди него са били служебни животни, които са работили в органите на реда. Той има изключително добри качества при търсене и много добро обоняние, което му помага да открива отрови", обясни пред Нова телевизия водачът на Барс Николай Терзиев.

Това е и основната задача на Барс в България. Кучето е участвало в над 100 патрула, в които е търсило отрови. Негова намеса е необходима, когато има сигнал за отровен инцидент. Екипът на Барс се нуждае от финансова помощ, тъй като проектът, който ги е финансирал, приключва.

"Нашата работа е уникална, защото у нас ние сме единственият екип. Барс е единствен. На Балканския полуостров има още две такива кучета", подчерта Терзиев.

Как може да помогнете на Барс вижте тук



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов