Избрани Новини

В Благоевград ще бъде изградена хеликоптерна площадка

Ръководството на община Благоевград отчете работата по 12 проекта

На пресконференция днес ръководството на община Благоевград отчете работата по 12 проекта, 8 от които с европейско финансиране, а останалите с национално. В момента се работи по проекти за 160 млн.лв.
Особено важни за общината са спечелените 4 проекта по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. на Министерството на образованието и науката на обща стойност 7 247 000 лева безвъзмездна финансова помощ от републиканския бюджет със срок на изпълнение до края на 2022 г.
Одобрените проектни предложения ще решат важни за общината проблеми в образователната инфраструктура, свързани с осигуряването на здравословни и качествени условия за обучение в институциите в системата на предучилищното и училищното образование.
Кметът инж.Томов обяви, че след разговор с председателя на БЧК е взето решение в Благоевград да бъде изградена една от 5 хеликоптерни площадки. Това ще стане в района на „Черешарниците“, а хеликоптерът ще се ползва за нуждите на БЧК, за спасителни акции и извънредни ситуации, касаещи живота и здравето на хората. В момента БЧК преговаря за доставката на 5 хеликоптера от Германия.
По широко коментираната тема с общинските жилища инж.Томов увери, че твърденията, че хората ще бъдат изгонени на улицата посред зима, са откровени лъжи, целящи противопоставянето на две институции – общински съвет и община. Тъй като реална ревизия на жилищния фонд не е правена от години, е била назначена комисия. След обстойна проверка на комисията е установено, че от 393 жилища 27 не се ползват по предназначение, а 26 от ползвателите вече не отговарят на условията за ползване. 100 от семействата, настанени в общинско жилище, са с подновени договори. Има и такива, които живеят от дълго време в тях и според изискванията на закона ще им бъде предоставена възможност да ги закупят.
Опровергавайки спекулациите, възникнали около ремонта на две от общинските жилища, градоначалникът заяви, че ремонтните дейности са наложителни и се извършват, за да се превърнат в кризисен център за жени и деца жертви на домашно насилие, с какъвто градът не разполага до момента.
Относно върнатите и обжалвани решения на ОбС-Благоевград, които според председателя на Общински съвет се обжалват без мотиви, инж.Томов отговори, че за всички има солидни правни аргументи и запозна медиите с част от тях.
Обърнато бе и внимание на задълбочаващите се проблеми на улиците, за които кметският екип поиска да се вземе дългосрочен кредит, като за пореден път се уточни, че вземането на този кредит не изключва възможността и ангажимента на община Благоевград да търси и алтернативно финансиране за тези улици. Тук градоначалникът обърна внимание на това, че той не намира подкрепа в местните представители на партиите, но това далеч не значи, че не разчита на такава на централно ниво, както и ще продължава да разчита на помощта от държавата.
Инж.Томов уточни, че и тази година в бюджета са предвидени 150 хил.лв. за селата и са разпределени спрямо броя на жителите, като за тях се мисли не с оглед на това кметът от коя партия е.
По време на пресконференцията бе засегната и темата с повишаване на таксите за строителни разрешения, като градоначалникът уточни, че голяма част от съветниците се занимават със строителство и вероятно се притесняват от това. Несправедливото плащане на една и съща такса без значение каква квадратура се застроява според градоначалника рано или късно трябва да спре.
Основен акцент от днешната пресконференция беше противопоставянето на мнозинството в общинския съвет и непрестанните опити за саботиране работата на общинската администрация, както и опитите на председателя на Общински съветя чрез решения на съвета да изземва функции, вменени със закон на кмета.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов