Избрани Новини

PCR лабораторията в Разлог получи лиценз и започна работа

Капацитетът на лабораторията е едновременно 48 проби на едно зареждане

PCR лабораторията в Разлог получи лиценз от Националната референтна лаборатория и вече са направени първите тестове от екипа с ръководител д-р Йовка Божанова, специално обучен за този тип изследвания.
Специалистите в лабораторията обработват взетите проби на място. Капацитетът на лабораторията е едновременно 48 проби на едно зареждане, като резултатите излизат в рамките на 2 часа.
Поради високата натовареност, вземането на секрет за външни пациенти се извършва до 11 часа. Лицата могат да получат своите резултати на хартиен носител до 14.30 часа. За лицата, настанени за болнично лечение, няма определен час за вземане на проби.
Цената на PCR теста е 75 лева, а с направление от личен лекар или лекар специалист тестът е безплатен, като единствено се заплаща такса биологичен материал.
Новата PSR лаборатория В МБАЛ Разлог прави и антигенен тест на стойност 30 лева.
Община Разлог чрез общинския бюджет ремонтира основно помещенията, а апаратурата беше предоставена безвъзмездно от Министерството на здравеопазването за възникналите нужди.
Кметът на Община Разлог инж.Герчев и управителят на МБАЛ - Разлог д-р Божидар Велев изразиха отново своята огромна благодарност към министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и към д-р Калоян Калоянов, управител на РЗИ Благоевград за оказаната подкрепа и възможността в болницата да се прави този тип изследване.


Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден