Туристите в планината масово не се застраховат

Планинската застраховка покрива разходите при спасителни акции в планината

В разгара на ски сезона екип на БНТ провери дали туристите, които се отправят към планината, сключват застраховки през зимата. И дали може ли да ни бъде оказана помощ, ако нямаме сключена застраховка, и пострадаме. Наблюденията на специалистите показват, че повечето от хората не си правят планинска застраховка.

Планинската застраховка покрива разходите при спасителни акции в планината, а това включва издирване, оказване на първа помощ от планинските спасители и транспорт до медицинско заведение. В зависимост от сложността на акцията тя може да струва от 700 до 2000 лева.

"За 2020 има само 150 бройки, представяте ли си 150 бройки за нашата област само, а за 2021 година само 5 бройки имаме, като си представяте, че сега в момента е зимен период, в който караме ски", заяви Орлин Тимов, който е управител на застрахователна агенция.

Въпреки символичната цена от 2,50 за три дни и 20 лева за цяла година, туристите в планината масово не се застраховат.

"Не си позволявам висок риск и разчитам на застраховката, която има към всяка лифт карта, но сега, разбирайки за тази опция, може би ще го обмисля", коментира турист.

"Еми защото идвам така за един час, да заведем малкия и просто затова не съм си направил", каза друг.

"Да, правя си, обикновено за цяла година, защото освен зимни спортове, лятото карам колело и ходим доста на планина и си правя, и препоръчвам на всеки да си направи зимна застраховка", заяви трети.

Спасителите казаха, че винаги оказват помощ на пострадали в планината без значение дали те имат застраховка, или не.

"Ние не питаме човека дали има застраховка, или не. Нас ни интересува къде се е случило, какво се е случило, как, нали колко човека, какви са травмите, за да знаем какъв екип да тръгне. Това е последният въпрос на място, когато се оказва помощ, дали човек има застраховка. Ако човекът няма застраховка, заплащат разноските, просто питат колко струва, има си протокол, описва колко струва, цените са различни, в зависимост какво се е случило", обясни Георги Ботев, началник на спасителен отряд към Благоевград.

Планинската застраховка е гаранция, че трудът на спасителите ще бъде възнаграден. Освен това те ще получат средства, за да финансират обученията си и ще могат да покрият разходите за транспорт и екипировка.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"