Избрани Новини

ПСС - Кюстендил спаси мъж в Осоговската планина

32-годишния мъж излязал да кара моторна шейна сам

Вчера около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и оттам се спуска към Лева река. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.
Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". Оттам го поема втората група, която го евакуира до хижа  "Осогово", където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ в случай, че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.
Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време, прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на спасителите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.
Всеки който обича планината и иска да пребивава в нея, да си направи изводи за себе си и да не повтаря вече допускани грешки, предупреждават от ПСС - Кюстендил.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов