Болничният шеф в Сандански: Не се чувствам виновен

Ваксинираният член на семейството му била неговата дъщеря

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански приключи. Общо 24 души, които не са медицински лица, са имунизирани в нарушение с Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Сред тях и 4-ма общински съветници, показват данните.

Здравният министър проф.Ангелов изтъкна, че ако болницата в Сандански беше държавна, директорът ѝ щеше да е освободен. Здравното заведение е собственост на четири общини – с по 48% дял са Петрич и Сандански, а с 2% Струмяни и Кресна.

Все още не е взето решение дали ще има наказание за директора на болницата.

Д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ "Югозападна болница" заяви, че към момента няма информация относно съдържанието на доклада по проверката. Все още не му е връчен и протокол по надлежен ред. Пред БНТ той заяви, че не се чувства виновен.

"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка, зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения", уточни д-р Тонев пред телевизията.

За ваксинирането на дъщеря му той обясни, че е била добавена в последния момент към списъка с идеята да не бъдат похабени ваксини.

"Не е било предварителен план, защото аз имам две деца. Другото ми дете не е ваксинирано, явно, че не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си или да прередя други нуждаещи се".

Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите. "За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев.