Избрани Новини

Кюстендилци ще се разходят до секвоите над Богослов

Разходката е на 17.01. от 10 часа

На 17.01. /неделя/ Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил кани на разходка до любимите ни секвои над с.Богослов. Тръгване в 10 ч. от стадиона в Кюстендил.
Преди близо 131 години, през 1890, кюстендилецът-лесовъд Йордан Митрев започва залесяването на хълма Хисарлъка, в чието подножие е разположен Кюстендил. Благодарение на притежаваните от Митрев качества – безкрайна любов, вяра и отдаденост на това, което върши, и още - трудолюбие и упоритост, днес кюстендилци имат своето място за разходка и отдих, място за отпразнуване на настъпващата пролет всяка година.
Част от зеленото наследството, завещано от Йордан Митрев, беше избрано за любимо дърво на България в конкурса „Дърво с корен 2017“ и участвуваше в надпреварата за „Европейско дърво на годината“ 2018, като спечели осмо място в класирането. Става дума за трите величествени секвои в местността „Ючбунар“ край с.Богослов над Кюстендил. В тази местност Йордан Митрев организирал горски разсадник. Освен характерните за страната дървесни видове, Митрев доставял семена и фиданки от чужбина: секвоя, лиственица, сребриста дугласка, американски дъб.
В Държавен архив Кюстендил са запазени спомени, в които се казва, че въпросните секвои е засадила баба Дона, работничка при разсадника от с.Богослов, в западната част на горския разсадник „Ючбунар“, но на разстояние като обикновени фиданки. Грешката, допусната при засаждането на дърветата, се е превърнала в ефект – величествена и неповторима гледка представляват трите дървета, допрени едно до друго. Във времето те се размножили и образували гора. Секвоите са обявени за природна забележителност през 1989 г.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов