Избрани Новини

Секвоите са любимото дърво на България

Те ще представят България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2018”

Днес с официална церемония в дома на Европа в София бе награждаването в конкурса „Дърво с корен - 2017“. 

Кое е любимото дърво на България? На този въпрос за осми пореден път отговори екипът на Фондация "ЕкоОбщност".

Секвоите в местността Ючбунар при с.Богослов, общ. Кюстендил, събраха най-много гласове и са победители в конкурса „Дърво с корен - 2017“. Две бяха номинациите в конкурса за секвоите. Едната е от Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил, а втората е под формата на репортаж на журналиста Живко Константинов от „Нова телевизия“.  Дървото-победител ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Секвоите в местността Ючбунар при с.Богослов, общ. Кюстендил,  ще представят България в международния конкурс  „Европейско дърво на годината 2018”.

Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква през 2011 година и протича чрез онлайн гласуване. Включени са дърветата, победители от националните конкурси на държавите-участнички в инициативата. Церемонията по награждаването се организира традиционно в сградата на Европейския парламент в присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.

Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината” ще започне от 1 февруари до 1 март 2018 г. 

Христо Абаджиев, председател  на ТД  „Осогово“ - Кюстендил сподели: „Оценявам идеята за номинация на "Дърво с корен", защото дърветата са част от заобикалящия ни свят. Те са част от бита ни, от социалния, емоционалния и духовен живот на човека. Някои от тях имат историческо значение,  други са свързани с щастливи или трагични събития, много от тях крият истории и съдби, които си струва да се знаят!“ 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов