Грипът идва в края на януари

Очаква се грипната вълна да бъде доста по-ниска

Към края на януари се очаква да настъпи грипна вълна, заяви пред БНТ проф.Ива Христова, заместник-директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Тя посочи, че грипният вирус закъснява и по начало очакванията на специалистите са грипната вълна да бъде доста по-ниска.

Проф.Христова коментира и пристигащите днес ваксини на Moderna. Различията с другата ваксина са малки, в стабилността на ваксината и нейното съхранение, обясни тя. Ваксината на Moderna ще бъде стабилна до един месец в хладилник. Извадена от хладилника, тя ще бъде стабилна до 12 часа. Отново ще има поставяне на втора доза, но не след 3 седмици, а след четири. Хронично болните хора също могат да използват ваксината на Moderna, обясни проф.Христова.

„Във всички случаи ваксините са безвредни и която и да се случи за дадени човек - той може да бъде спокоен“, заяви пред bTV проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

„Ваксинираните могат да са преносители на вируса“, каза още проф.Аргирова.

Аргирова потвърди, че и у нас се проверява за други варианти на COVID-19 у нас, но резултатите още не са готови. Тя смята, че няма причина да се смята, че у нас нямаме нови мутации.

„Колкото по-малко хора се ваксинират, толкова по-трудно ще преминем към нормалния живот. Трябва да има засилена кампания. Аз се ваксинирах“, посочи тя. По думите ѝ защитата, която ваксината ще й даде, ще е минимум една година.