Избрани Новини

МБАЛ - Благоевград започва поетапно закриване на ковидните отделения

Ковид-пациенти вече не се приемат в отделенията по урология, ортопедия и гастроентерология

В МБАЛ – Благоевград започна поетапно закриване на ковидните отделения след сериозния спад на заразените с коронавирус, съобщава “Струма”. Пациенти с усложнения от Ковид-19 вече не се приемат в отделенията по урология, ортопедия и травматология, гастроентерология, а през тази седмица се очаква и други отделения да се върнат към основната си лечебна дейност.

Припомняме, че отделенията в държавната болница бяха трансформирани в ковидни, с изключение на АГО и детско, които останаха чисти от заразата. По време на пика на втората вълна на коронавируса имаше период, в който над 200 пациенти бяха хоспитализирани и въпреки тежката ситуация, при която нямаше свободни легла и се изчакваше някой да бъде изписан, за да постъпи следващият болен, пациенти не бяха връщани от държавната болница.

След затягане на противоепидемичните мерки се стигна до постепенно намаляване на броя на заразените, което доведе до двойно по-малко хоспитализирани пациенти. Пресата върху здравната система значително отслабна и към момента броят на болните е три пъти по-малко в сравнение с пиковите нива, отбеляза зам.директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Според последната официална статистика на НЗОК към 3 януари 2021 г. от 1 705 броя болнични легла в Благоевградска област 502 са заети, като 90 от тях са с пациенти с диагноза Ковид-19. От тези 90 броя най-много – 32, са в Югозападна болница, 29 в МБАЛ – Благоевград, 21 в болница ПУЛС, 5 в бившия тубдиспансер в Благоевград, 3 в годелчевската болница. В разложката болница и онкоболницата в Благоевград няма пациенти с Ковид-19. Данните, които са публикувани на сайта на НЗОК за всички болници в страната на база справки на РЗОК, са с уговорката, че може и да са променени заради динамичната ситуация. Разликата спрямо предходните два месеца е в пъти по-малко.

Ето каква е справката на НЗОК на седмична база за хоспитализираните с Ковид-19 в Пиринско: към 27 декември 2020 г. са били 167 души, към 22 декември – 228, към 13 декември – 231, към 6 декември – 257, към 29 ноември – 220, към 22 ноември – 238, към 15 ноември – 243, към 9 ноември – 188, а към 1 ноември – 126. Във всички седмични справки се посочва, че в разложката болница няма нито едно ковидно легло, което е в разрез с обективната ситуация и бе опровергано на два пъти от лечебното заведение след репортерско запитване на „Струма“.

Съмнение в коректността на данните имаше и по отношение на заетите легла в МБАЛ – Благоевград и болницата в Гоце Делчев, но така и не се изясни откъде се получава противоречието в статистиката.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)