Богоявление бе почетено в Банско подобаващо и тържествено (снимки)

Мисия Банско

06-01-2021, 14:33

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Богоявление – традиции и именици

Богоявление е!

На Водици се нарича за Ново начало

Александър Хаджигеоргиев – син и брат на свещеници, извади кръста от водата

Един от най-древните християнски празници – Богоявление, беше почетен в Банско подобаващо и както се полага – тържествено, но със смирение и благоговение.
В църквата „Света Троица” бе отслужена света литургия, а след това, по стародавна традиция, в близост до Духовно-историческия център „Свети Паисий Хилендарски” беше извършен великият  богоявленски водосвет.
Миряните бяха призовани от свещениците и от общинските власти да спазват противоепидемичните мерки. Както винаги от началото на пандемията, и в празничния ден поведението на банскалии бе сдържано и достойно.
Александър Хаджигеоргиев – син и брат на свещеници, извади кръста от водата във фонтана на градския площад, където християнският символ символично бе хвърлен за здраве.
Кметът на община Банско Иван Кадев поздрави празнуващите и припомни, че Богоявление е и празник на българските бойни знамена.
„Нека в този светъл ден си пожелаем в домовете ни да има мир и разбирателство, любов и опрощение, грижа и топлота. Нека бъдем здрави и силни и нека надеждата ни дава опора да преодоляваме пречките по пътя. Да правим добро и да вярваме, че то ще се върне при нас. Да обичаме и ценим всичко, което имаме.
В днешния ден, когато се освещават бойните знамена и знамената-светини на България, да се преклоним пред подвизите и сведем глави в памет на знайните и незнайни герои, положили живота си в олтара на Родината. Честит и благословен празник!”


Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"