Избрани Новини

Отворени за кандидатстване от общините са схемите за патронажна грижа и "COVID стандарт“

Подготвя се ваксинацията на желаещите в домовете за стари хора

Правителството продължава да акцентира върху подкрепата на държавата за най-уязвимите в кризата, породена от пандемията. През настоящата година екипите на патронажната грижа в 226 общини и 18 столични района ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд. Над 3 000 души ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната, а около 300 000 ще получат пакети с храни от първа необходимост. Продължава подкрепата от 50 лв. към пенсиите за 2,1 млн.пенсионери, а през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна. Продължават и всички видове социална подкрепа за хората с увреждания и се увеличават заплатите на личните асистенти. Размерът на помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.
През новата 2021 година всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ. Осигурени са и 73 млн.лв. за подкрепа на семействата с деца до 14 г., които учат от разстояние. Семействата ще имат право на детски надбавки или на данъчни облекчения в зависимост от доходите, а нискодоходните ще имат право и на двете. Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родителите. 
Работи се по мерките за запазването на заетостта, като най-вече се фокусира върху мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси. От 1 януари увеличават изплащането на обезщетението и то ще бъде 75 % от брутното трудово възнаграждение. Прави се всичко възможно да се  извършва ритмично плащания, които до момента са почти 11 млн.лева, има общо около 50 млн.лева по тази мярка. В момента е отворена и схемата за патронажна грижа и общините могат да кандидатстват. Увеличени са и стандартите за социални услуги. Общините могат да кандидатстват и за т.нар. „COVID стандарт“, чрез който може в домовете за стари хора и за хората с увреждания да могат за се закупуват дезинфектанти и предпазни средства. 
През настоящата година продължава да действа мярката за запазване на заетостта 60/40, за което са предвидени 600 млн.лева. С 40 млн.лева до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“. До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. 
По линия на Министерството на икономиката държавата е помогнала на българския бизнес с над 500 милиона лева от началото на пандемията. Очаква се сериозно ускоряване на този процес през следващите месеци, като се надяват тази сума да бъде удвоена. 2538 фирми вече са подали заявления за участие в програмата, по която министерството работи заедно с НАП. Очаква се скоро Европейската комисия да нотифицира схемата, за да може тя да заработи. През този месец ще се разгледат и 3354 заявления по програмата за помощ на микро и малки предприятия. Вече са подписани 147 договора на стойност 65,6 милиона лева, с която се  подпомагат инвестиции по процедурата за производствен капацитет на средните предприятия. 
Създава се организация за стартиране на втората фаза с пристигането в страната на новите доставки ваксини. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал, като общините вече събират списъците със съгласие. Към момента ситуацията в страната се подобрява и има отчетлив резултат от противоепидемичните мерки, а 14-дневната заболеваемост е 180 на 100 000 души. Излекуваните са трайно повече от новозаболелите. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)