Днес е денят на зимното слънцестоене

Денят на зимното слънцестоене е и най-късият в годината

Днес е денят на зимното слънцестоене. Астрономическата зима започва точно в 10 часа и 2  минути българско време. Денят на зимното слънцестоене е и най-късият в годината.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.

Един от най-важните ритуали в древността  на зимното слънцестоене е бил, когато се пали  огън на открито. Така се даряват сила и живот на слънцето , смятало се е, че то се преражда точно в този ден на зимното слънцестоене.

Растенията, кадрови и елхови клонки, бръшлян, кедър, розмарин, имел и хвойна, могат да красят дома ви. Това са символите на живота. Освежават енергиите на вашата къща  и напомнят за продължаващия растеж и живот на земята.

Изработват се ръчно подаръци и се разменят. Казват, че чрез разменянето  на подаръка давате част от вътрешната си красота, и това е чест както за вас, така и за човека отсреща. Подаръците символизират мъдрост. Всичко идващо в живота ни е подарък и когато дойде времето да го пуснем, трябва само и единствено да бъдем благодарни за научения урок.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"