Доц.Кунчев: Ако продължат тези гледки на претъпкани големи магазини, ще ги затворим

За пръв път се наблюдава един спад тази седмица

Ако продължат тези страховити гледки на претъпкани големи магазини, ще ги затворим. Това заяви пред bTV доцент Ангел Кунчев, главен здравен инспектор и член на НОЩ.

Той видя оптимистични новини. "България не е най-тъмната на континента. Тъмно са оцветени само Габрово и Кюстендил, но и при тях се наблюдава спад. Далеч сме от тези големи стойности, който са в другите страни.

За пръв път се наблюдава един спад тази седмица. Ако спрем да пазаруваме в едни магазини за играчки, ще продължи този спад", сподели още доц.Кунчев.

"Не мога да разбера защо да има там представител на РЗИ. Бога ми, трябва ли един човек, който да ти стои на главата и да ти казва да спазваш дистанция. Ако нещата продължат в този вид, ние ще разширим мерките и за тях. Ако така върви и те се разпространяват като огнища, и те ще бъдат затворени. Тук е отговорността на собствениците", каза той.

По думите му днес от Националния щаб ще има среща с шефове на РЗИ, за да започне изготвянето на списъци с желаещи да се ваксинират. Според направения план за ваксинация първа ще се стартира с медици.

„Ние няма как от сега да предположим коя ваксина ще дойде и в какви количества, нито кога ще бъдат готови другите ваксини и дали ще бъдат одобрени. Фазите са направени, за да се знае кои групи са приоритетни“, обясни той.

Според него ако дойде по-голямо количество, паралелно ще се обхващат за ваксинация хората от различните групи, а не да се изчаква.

"В различни колективи и сега имаме различни информации кой иска да се ваксинира. В Сливен всички искат да се ваксинират. Първият ваксиниран българин ще е, когато одобрят ваксината.

Тези предварителни прогнози, че на 27 декември ще получим ваксината, не са правилни. Предстои да закупим фризери за всяка една РЗИ в страната. Не мога да кажа точната цена, но между 20-30 хил.лева струва един такъв фризер", каза той.

"Разбира се, че ще се ваксинирам. Всеки има право на лично решение. Много хора казват, че е страшно, опасно, но много по-страшно е сблъскването с вируса. Дори да не ни предпази, а да го караме като една лека настинка, а няма да са тези тежки последици като смъртност, е напълно достатъчно", предупреди доцентът.

Предаването между хората и норките е много опасно. Ако го позволим, ще има промени във вируса. "Рискът е да се появи щам, в който не само че ваксината ще е неефективна, а и след прекарване на вируса няма да има ефект. Имаше случай, в които вирусът се предаде на норките, а след това от норките на хората. В България има 3 ферми за норки, но много големи. Затова с РЗИ ги проверихме“, обясни доц.Кунчев.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково