Проф.Витанов: Тръгваме пак надолу, смъртността още е висока

С ваксината ще смачкаме вируса, смята математикът на НОЩ

"С ваксината ние ще смачкаме този вирус, 2 милиона ваксинирани, и ще се усети. При 3,5 милиона започваме да си решаваме проблемите. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф.Николай Витанов пред Нова тв.

"Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген.Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. Ще видим какво ще стане с активните случаи. Смъртността все още е висока, ще почне да спада, но не толкова бързо. А свръхсмърттността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори - че вероятно народът е доста болен. И това трябва да се погледне, като свърши тази пандемия.

Сравнението с другите държави обаче е добро, виждате какво става в Турция, Сърбия и то си има причини да става това. По-добра е ситуацията като брой нови случаи в Северна Македония, Гърция. В Западна Европа обаче не е добра ситуацията, във Франция тази сутрин базовото репродуктивно число отново е над 1, в Германия също има над 30 000 нови случая на ден. От тази гледна точка ние сме добре".

"Рано е да се говори за отпускане на мерките, защото броят на активните случаи е висок. Това е нещото, което трябва да намалее. В момента те са 88-89 хиляди и намаляват с около 1 000, 15 000 на ден, но трябва да паднат под 50 000. Точава могат да се замислят компетентните лица", категоричен бе той. И направи предпазлива прогноза, че това може да се случи след празниците.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"