Избрани Новини

Два пъти по-нисък данък ще плащат таксиджиите в Благоевград

Таксиметровите услуги си остават предпочитани от гледна точка на сигурността

Два пъти по-нисък данък ще плащат таксиметровите шофьори в Благоевград идната година, информира БНР. В общината обаче още не са получили потвърждение за изплащане на разликата от държавата като помощ. 

Досега данъкът за извършване на таскиметрови услуги в Благоевград беше 600 лева. 

След решението на държавата транспортното министерство обяви, че такситата ще плащат минимума от 300 лева, а разликата ще се покрие от държавата. Към момента обаче липсва яснота  как това ще се оформи документално, което накара шофьорите на таксита да инициират подписка до общината.

Според председателя на сдружението за таксиметрови услуги Росен Начев това не е необходимо: 

„Мярката ще се изпълнява съвместно между общината, държавата и министерството. Не мисля, че са нужни някакви мерки освен чисто административно решение на Община Благоевград, която да обяви, че данъкът, който ще се заплаща за 2021 г., е 300 лв. А остатъкът ще се доплати от държавния бюджет към общинския бюджет“.

От началото на идната година се очаква и увеличение на първоначалната такса за таксиметровите услуги. Росен Начев очаква за Благоевград  тя да бъде в удвоен размер -1,50 лева.

Въпреки намалелите обороти заради пандемията и влошения икономически климат таксиметровите услуги си остават предпочитани от гледна точка на сигурността.

„Хората ни ползват, извозваме постоянно и денонощно и лекарските екипи“, посочи Начев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов