Избрани Новини

На 100 години почина монахиня Херувима от Самоковския манастир

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир

На 5 декември се представи пред Господа монахиня Херувима (Елена Иванова Кайтазова), сестра при Самоковския манастир „Покров Богородичен“ в Самоков.

Монахиня Херувима се пресели в Небесното царство на 100-годишна възраст.

Тя е родена на 6 май 1920 г. в гр.Костенец от благочестивите родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана.

Основното си образование получава в Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г.

Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)