Избрани Новини

Най-възрастната монахиня в България навърши век

100-годишната монахиня Херувима служи в самоковския девически манастир "Покров Богородичен“

Цял век гледа през добрите очи на 100-годишната монахиня Херувима, която служи в самоковския девически манастир „Покров Богородичен“, информира БНР.

В деня на храбростта и светлия християнски празник, посветен на Св.великомъченик Георги, майка Херувима – най-възрастната  монахиня в православна България – навърши 100 години. 

Монахиня Херувима е родена в софийското село Костенец, а пристига в манастира едва 5-годишна. Така решават нейните родители, които я поверяват на грижите на Бог и нейната леля Ирина, която по онова време също била послушница в светата обител.

Сестра Херувима е замонашена от Левкийския епископ Партений на 1.10.1946 г. Тогава тя е на 26 години. Дълги години е била ръководител на църковния хор към манастира „Покров Богородичен“. Била е шивачка, шиела е сватбени рокли и официални дрехи. Така се е издържала. „Много е уважавана от всички местни хора", обяснява сестра Максима, която е игуменка на Девическия манастир в Самоков.

Към днешна дата майка Херувима е добре, макар да не може да става и да се движи. „Изморена е от многото посещения и поздравления по повод рождения ѝ ден, иска да си почива“,  разказва сестра Максима.

По случай 100-годишния юбилей, Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, е отслужил благодарствен молебен в килията на сестра Херувима. Посетили са я нейни близки и роднини, приготвена е била и специална седеметажна торта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов