Избрани Новини

Вдигат заплатите на лекари, сестри и санитари от 1 януари

На лекарите със 600 лв., сестрите - с 360 лв., санитарите - 120 лв.

Увеличават се трудовите възнаграждения на медиците - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - 120 лв., обяви по БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката, каза още министърът.

Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Сега моментът не е за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

В момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри.

Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ, коментира Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж.

Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, каза здравният министър и даде за пример Пловдив.

Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка - в областните градове да има лечебни заведения само за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19. Болниците се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата. Може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. Срокът това да се случи не е от днес до утре, областните управители трябва да дадат предложения до края на седмицата. Важното дотогава е да има достатъчен брой болнични легла, коментира министър Ангелов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)