Избрани Новини

Какво са Коледните пости и как да се подготвим?

От 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември

 Какво са постите?
Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти организма си и да се облагороди духовно.
Ако погледнем календара, постите заемат повече от половината година, а именно - около 200 дни. Постът и молитвата са неизменна част от живота на всички святи личности, които са помогнали за нравственото и духовното израстване на обществото и хората като цяло. Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от някои житейски удобства - с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за култивиране на духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие.
Кога и защо да постим?
В Българската православна традиция има четири основни пости – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови, а по-стриктните християни постят и всяка седмица, особено сряда и петък, а понякога - и в понеделник.
Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период, гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.
Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.
Как да се подготвим за пости?
В днешно време хората консумират прекалено много неблагоприятни и (също и неправилно приготвени и комбинирани), тежки за организма храни - като месо, риба, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини (отрови), слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и други. Ето защо предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност!
Ето съветите на специалистите на Центъра за здравословен живот Vita Rama как да се подготвите за Коледните пости:
Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето;
Намалете и/или постепенно спрете всички видове алкохолни напитки;
Намалете и/или постепенно спрете кафето и всички видове интоксиканти – кола, енергийни напитки и други;
Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни;
Намалете и/или постепенно изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти – за предпочитане обезмаслена извара и/или малки количества риба;
Консумирайте животински продукти не повече от един път на ден, и не по-често от два-три пъти в седмицата;
Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други;
Животинските продукти да се консумират само с нисковъглехидратни зеленчуци - като маруля, спанак, краставица, чушка, зеле и други;
Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини – олио, зехтин, масло, маргарин и други;
Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно, може да включите овесена каша със сушени  или пресни плодове;
Вместо екстрахирани мазнини, консумирайте семена и ядки - и то умерено, до 40-60 грама дневно;
Пречистете чревния тракт. Специално ви препоръчваме йогийската техника Шанкпракшалана;
Пийте повече топла вода;
Изчистете добре всичката посуда от блажната храна, като използвате гореща вода и дървесна пепел;
Започнете поста, като отправите молитва към Бога за закрила от неблагоприятни влияния и при нужда вземете прошка, ако сте оскърбили някого.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов