Избрани Новини

Диетолози: Постите са полезни за здравето

Промяната в духа води до промяна на ума и тялото

От 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 25 декември - Рождество Христово.  Според диетологът д-р Емилова, спазването на постите през годината води до изчистване на организма, а обикновената предимно растителна храна до оздравяване на тялото. По думите й има данни, които показват, че спазването на този хранителен режим спомага и за дълголетие.

Коледните заговезни или заговелки се нарича деня преди Коледните пости - 13 ноември. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи - т.е яде месо, яйца, млечни продукти.

По време на този пост се разрешават рибните продукти, но само два пъти в седмицата. Строг пост има в сряда и петък.

С 40-дневния ограничителен режим на трапезата се почита времето преди раждането на Божия син. Духовниците обаче уточняват, че независимо от това колко и как се храни човек, най-важната част в това време е мислите и поведението. Всъщност, хранителните органичения са само патерица за това, което цели постът - време за размисъл и развитие, в което човек да се пречисти от лошите си думи, да хигиенизира мислите си, да се насочи чрез отслабване на физическата енергия към по-важните и нетленни неща. 

Постът без молитва е като диета. По време на този период е желателно да се ограничи дори телевизията и социалните контакти, които водят до безсмислени и суетни думи и действия. 

И най-важното - обичай, прощавай, смири се и отдавай, за да бъдат пълноценни постите. Тогава има шанс, променяйки се отвътре, да се изчистим и отвън.

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)