Избрани Новини

Кметът на Благоевград отчете едногодишното си управление

Вървят обществени поръчки за изграждането на 3 нови детски градини

На пресконференция днес кметът на община Благоевград инж. Румен Томов заедно с екипа си отчете едногодишното си управление.

Инж.Томов изброи голяма част от изпълнените си обещания, залегнали в предизборната му платформа. Сред успехите на управлението си през изминалите 12 месеца кметът открои  намаляването на дистанцията между управлението и гражданите, самостоятелната капиталова програма за селата, както и ежемесечните срещи с кметовете на кметства и кметските наместници, прозрачните процедури при обществените поръчки, намаляването на наемите за открити площи, дигитализацията на обслужването и бърза писта за административни и технически услуги, създаването на подходяща бизнес среда, насърчаването на местните фирми да участват в обществените поръчки, възстановяването на приемния ден на кмета, провеждането на ежемесечни срещи с бизнеса, създаването на условия за привличане на нови инвеститори, създаването на нова индустриална зона, прекратяването на практиката за масова разпродажба на общински имоти, подходящи за стопанска дейност или за жилищно строителство, поддържането на съществуващия и изграждането на нов жилищен фонд, предприемането на действия, гарантиращи нулева толерантност към корупцията, добрата финансова политика на общината и др.
Финансовото състояние на община Благоевград градоначалникът определи като стабилно, имайки предвид сложната ситуация в страната и наследените дългове. От 4,5 млн.лева просрочени плащания към края на 2019 г. са останали 770 хиляди лева, като се очаква до края на текущата година и те да бъдат разплатени.
102 милиона лева ще бъдат инвестирани по различни проекти в общината през първата година от мандата на Томов. Социалната политика също намери място в отчета на кмета – намаляването на таксите за детски градини, помощите за многодетни родители, оптимизираните и прозрачни процедури за кандидатстване и настаняване в социалните жилища. С премахването на всички филиали към детските градини се похвали кметът, като даде заявка подобряването на условията в детските градини да продължи. Кметът съобщи, че към момента община Благоевград изпълнява европейски проекти на стойност 62 милиона лева. Вървят обществените поръчки и за изграждането на 3 нови детски градини, нова училищна сграда и пристрояване към съществуваща такава. Общо 16 са предложенията за промени и за изцяло нови наредби, предложени за гласуване в Общинския съвет за последната година.
Отчет по ресорите си дадоха и заместник-кметовете Ясен Попвасилев, Любен Милев, д-р инж. Василиса Павлова и инж.Евгени Терзиев.
Ясен Попвасилев, заместник-кмет по икономика, потвърди думите на кмета за стабилното финансово състояние на община Благоевград като допълни, че ще се търси допълнително финансиране за предстоящите проекти.
Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж.Павлова даде отчет за изпълнение на дейностите по общинската програма за детето, програмата за закрила на деца с изявени дарби и програмата за интеграция на ромската общност, както и програмата за приминаване на едносменен режим в училищата. Дейностите на комисиите за процедури ИНВИТРО и обществения комитет по ХИВ и СПИН, както и проектите и наредбите в социалната сфера. Представен бе и богатият културен календар на общината през изминалата година, събитията включени в него, както и направените разходи.
Заместник-кметът по обществен ред сигурност и спорт Любен Милев започна с видимия ефект от отстраняването на излезли от употреба моторни превозни средства, както и ефекта от проверката на всички талони за паркиране в Синя зона, при която са установени 200 неправомерно издадени талона. С много спортни събития въпреки обстановката се похвали заместник-кметът, като открои Републиканския шампионат по мотокрос на пистата в с.Зелен дол съвместно с Автомобилен клуб „Еърмакс рейсинг“; „Вело байк рейсинг“ - състезание с велосипеди по пресечена местност, което досега не е провеждано, по повод 108 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и „Планинско изкачване Благоевград“, рали състезанието Пети етап по автомобилизъм, финал. Бъдещите намерения на екипа зоопаркът да стане привлекателно място за разходка, отдих и възпитание на подрастващите очерта Милев.
Няколко важни проекта, които са реализирани, изброи заместник-кметът по строителството инж.Терзиев, като сред тях се откроиха възстановяването на Летния театър в кв.Вароша; реконструкцията на ВиК мрежата на ул.„Стара планина“; частично изградената ул.„Възрожденска“; ремонтът на 6500 м2 улична мрежа в града и 1200 м2 улична мрежа в села (асфалтиране); изграждането на улично осветление на ул.„Брод“, „Родина“ , „Борис Сарафов“ и кв.„Вароша“; ремонтът на покрива на почивна станция „Предел“; частично изпълнение на ландшафтен проект по бул.„Св. Св. Кирил и Митодий“ и осветление на 12 паметници на културата и облагородяване на околното пространство.
Сред бъдещите приоритети на кметския екип са реконструкцията на 11 улици в Благоевград, за които има обявени обществени поръчки, реновирането на къщите в квартал „Вароша“, изграждането на бизнес и спортна инфраструктура в парк „Македония“, изграждането на индустриална зона. Екипът на кмета Томов посочи и намеренията си да кандидатства за средства за закупуването на електрически автобуси и микробуси, както и изграждането на зареждащи станции за тях на територията на автобазата и парк "Македония". Ново фолклорно училище, което да подготвя кадри за ансамбъл "Пирин", също е част от бъдещите намерения на кметския екип.
Инж.Томов заяви, че от началото на пандемията от COVID-19 са похарчени около 350 хиляди лева. През месец октомври община Благоевград кандидатства за отпускане на безлихвен заем от държавата в размер на 800 хиляди лева за справянето с последиците от коронавируса. В заключение инж.Томов призова лекарите и медицинските сестри да се включат в помощ на болниците и прикани хората да спазват мерките.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов