Избрани Новини

Осъдиха анестезиолог, причинил по немарливост смърт на пациент

Подсъдимият К.Т. работел като лекар-анестезиолог в "Хирургично отделение“ в МБАЛ-Разлог

Окръжна прокуратура – Благоевград постигна осъдителна присъда по водено наказателно производство срещу лекар, обвинен за немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия, с което причинил смъртта на пациент – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.
Подсъдимият К.Т. работел като лекар-анестезиолог в „Хирургично отделение“ в МБАЛ-Разлог.
На 6.04.2011 г. той изпълнявал задълженията си в операционна зала. При въвеждане на пациента в анестезия, с поставяне на ларингоскоп, д-р Т. причинил разраняване на лигавицата на твърдото небце и разкъсване на мекото небце, дълбоко разкъсване на лигавицата на глътката и задната стена на гълтача, достигащо до мускулния слой. В резултат на тези му действия последвала механична асфикция от запушване на дихателните пътища с вдишване на кръв.
В създалата се ситуация подсъдимият проявил бездействие, като не извършил основни действия при анестезия и не осигурил готовност за прилагане на алгоритъм за трудна интубация. К.Т. не приложил и редица други методи, допълнителни средства и техники за осигуряване на проходимост на дихателните пътища, установени с медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.
Първоинстанционният съд е признал подсъдимия за виновен и му е наложил наказание от две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.
Присъдата може да бъде обжалвана пред въззивния съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов