Избрани Новини

Прокуратурата и МОСВ на проверка в Био ТЕЦ "Рубин"

Лаборатория от МОСВ извърши замерване заедно с процесуални действия - огледи

Районната прокуратура в Благоевград и експерти от Министерството на околната среда и водите влязоха на проверка в Био ТЕЦ „Рубин“, срещу който от години има сигнали, че замърсява въздуха, а благоевградчани дори поискаха обектът да бъде затворен, предаде БНР. 

Десетки сигнали и проверки, няколко срещи, инициирани от обществената група „Благоевград диша“, и граждански протести предшестваха днешната изненадваща акция на институциите, за която повече информация даде районният прокурор Борислав Ковачки. 

„Проверката е свързана със сигналите, че оттам се замърсява въздухът, така че дойде лаборатория от МОСВ и се извърши замерване, заедно с процесуални действия - огледи".

Био ТЕЦ „Рубин“ преработва отпадъци от производство на растително олио, но благоевградчани твърдят, че там се изгарят и други отпадъци. Под натиска на гражданското недоволство местната власт постави станция за измерване на чистотата на въздуха. Проблемът в района обаче не са фините прахови частици, а едрите сажди. Затова прокуратурата е изискала специална лаборатория от МОСВ.

Ковачки обясни и какво следва: 

„Трябва да се направят експертизи дали съответно излъчените вредни емисии надвишават допустимите“.

От Общината са се обърнали към държавното обвинение, защото „ние не сме компетентни за това престъпление, ако е престъпление“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов