Преминахме към зимното часово време

То ще продължи до последната неделя на март следващата година

България отново премина към зимното часово време. В 4 часа тази сутрин се върнахме с час назад  към астрономическото /зимно/ часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.
Преминаването от лятно към зимно астрономическо часово време винаги става в последната неделя на месеца.
У нас лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г.
Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.
Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза засега се отлага за 2021 година.
През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави следваше да изберат до март 2019 г. дали искат да останат на астрономическо /зимно/ време или на лятно часово време.
В края на 2018 година обаче стана ясно, че предложението не среща своевременната подкрепа  на страните-членки на ЕС. Притесненията им бяха свързани с това, че едно прибързано решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите от многото различни часови зони в ЕС.