Избрани Новини

Лятно или зимно часово време?

Близо 9 хиляди българи вече са гласували в анкетата за избор на постоянно часово време у нас

Близо 9 хиляди българи вече са гласували в анкетата за избор на постоянно часово време у нас, съобщава tribune.bg. Вотът бе открит в края на септември и ще продължи до четвъртък (11 октомври), след което енергийното министерство ще изготви националната позиция кое време - лятното или зимното, ще фиксираме в страната ни от есента на следващата година. Министерството напомни днес, че „допитването е от съществено значение, за да бъдат взети под внимание мнението и аргументите на възможно най-широк кръг от обществото“.

Идеята на допитването е, че след предложението на ЕК да се прекрати смяната на часовото време в общността до април 2019г., всяка страна в ЕС трябва да обяви дали иска да остане „завинаги“ в лятното или в зимното часово време.

Със свои анализи редица учени взеха страна при избора на европейците. Биолози, сред които и хронобиологът от Мюнхен Тил Рьонеберг предупредиха, че ако часовниците останат на лятното часово време, европейците ще надебелеят и изглупеят. „Ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблемите със съня и ученето“, смята Рьонеберг. Според учените зимното часово време отговаря напълно на естествените нужди на човешкия организъм.

Български участници отхвърлят тези твърдения. Според Ани Алашка, ПР на БСК, ние не бива да се сравняваме с други страни като Германия, Холандия, Финландия и т.н., защото ние сме в един конкретен часови пояс. „Има много ясни данни във всеки един ден от годината в колко часа изгрява или залязва слънцето, т.е. ние можем да си направим тази сметка сами“, категорична е Алашка.

Истината за нея е, че ако се спрем на лятното часово време, лятото ще продължи да бъде такова, каквото е било и досега, защото и сега сме на лятно часово време. През зимата слънцето ще изгрява с час по-късно от нормалното, но вечер до към 7 часа ще е светло, т.е. ще се прибираме по светло.

Относно възможността да надебелеем с избора на лятно часово време ПР на БСК коментира:

„Четох го, но проучванията на немски, английски учени на мен ми идват малко несериозно. Щели хората да надебелеят, ако сме се се спрели на лятното часово време, защото нямало да може да заспиват на време и трудно щели да стават сутрин, и това щяло да се отрази на метаболизма…Проблемът до момента беше, че ние си въртяхме биологичния ритъм два пъти в годината и това даваше нарушения в съня ни и оттук следваше метаболизмът, напълняването и всичко останало, т.е. по тази логика би следвало ние и сега да сме вече една много дебела нация“.

Психологът доц.д-р Маргарита Бакрачева също изказа предпочитанията си към избора на лятното часово време за нашата страна.

„Проблемите при някои мои пациенти са следствие на физиологичните проблеми. Важно е, колко по-голяма е светлата част от деня. Kолкото повече слънце има, толкова по-щастливи са хората, независимо от каква нация и култура са. Да, според мен лятното часово време, което дава повече слънчеви часове, е по-добър избор. С много по-висока степен на щастие са държавите, които имат повече слънце спрямо тези, които имат по-кратък ден“.

Безспорно е, че социалните изисквания към хората днес се различават от биолигичните, които се определят от естествената светлина и тъмнина. В повечето браншове днес не е необходимо да се работи точно между 9 и 17 часа. Няма как да се будим, когато слънцето вече е изгряло. Затова имаме часовници с аларма, за да започваме навреме своята работа. Така нашият съзнателен избор на един от двата варианта – лятно или зимно часово време да избере страната ни, ще бъде зачетен само, ако участваме в допитването, чиито срок изтича след два дни.

Еврокомисарят Виолета Булц уточни, че засега в Северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време. Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина.

Всеки може да участва в допитването на следния интернет адрес: http://www.euaffairs.government.bg/page.php?c=24&d=15676



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)