Избрани Новини

Щабът отмени всички прояви за 108 години от Освобождението на Петрич

Спешно заседание проведе днес Общинският оперативен щаб

На спешно заседание днес Общинският оперативен щаб реши да бъдат оменени всички прояви, свързани с отбелязване на 108 години от Освобождението на Петрич, 100 години от обявяването на града за окръжен и 95 години от избухването на Петричкия инцидент. Причината – усложнената ситуация с Ковид 19, нарастващият брой новозаразени и контактни лица, обстановката във филиал Петрич на „Югозападна болница“. Първоначално празничната програма се прецизира и в нея останаха само мероприятията на открито. Струпването на повече хора на едно място, макар и открито пространство, също е предпоставка за пренасяне на Ковид 19.
Според получените данни за периода от 5 до 11 октомври диагностицираните случаи в община Петрич са 11, а от 12 до 18 октомври броят нараства на 26. Само за два дни – 19 и 20 октомври,  новите случаи са 24. Обобщено това отчита за 14 дни – 61 заразени, очакват се още резултати от ПСР-проби. По информация от МБАЛ „Югозападна болница“ настанени за лечение в Петрич с Ковид 19 са общо 42 пациенти – 11 в инфекциозно, 11 в неврологично, 16 във вътрешно отделение и 4 в ОИЛ /интубирани/, има заразени трима лекари, които също са с положителни тестове и не могат да се грижат за пациентите. Това прави още по-непредсказуема ситуацията.

Общинският оперативен щаб прие въвеждането на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки на територията на община Петрич, считано от 22.10 до 5.11.2020 г., както следва:
1. Създаване на организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, в това число общински учреждения, които предоставят услуги на гражданите на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 кв.м площ с цел недопускане струпване на лица.
2. Да бъдат отменени всички организирани масови прояви на открито и закрито, в т. ч. чествания, сватби, кръщенки, празненства, състезания и др.
3. Всички събития, организирани по повод 108 години от Освобождението на Петрич, 100 години Петрички окръг и 95 години Петрички инцидент, да бъдат отменени.
4. Сключването на граждански бракове и кръщенки да се осъществява в присъствието на съответното длъжностно лице по гражданско състояние и гости в залата до 10 души, но при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, както и всички противоепидемични мерки.
5. Провеждането на културни и развлекателни мероприятия /театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, актьорско и музикално изкуство/ да се организира до 30% от капацитета на залата при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м между зрителите.
6. Затварят се за тренировъчен процес двете спортни зали в Петрич
7. Отменя се предстоящата футболна среща между ОФК „Беласица“ - Петрич и ФК „Вихрен“ -  Сандански, както и мачовете по стадионите в селата на община Петрич от „Б“ РФГ – Струма 2
8. ДЮШ на ОФК „Беласица“ може да продължи тренировъчен процес на открито, но се забранява пътуване за футболни срещи
9. В заведенията за обществено хранене да се създаде организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса.
10. Осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. Създаване на организация за еднопосочно движение на гражданите.
11. Задължително носене на защитни маски за лице от лицата на пазари, тържища и други сходни места.
12. Директорите на училища да преустановят достъпа на външни лица до физкултурните салони и спортните площадки в поверените им училища.
13. Затварят се клубовете на пенсионера и на инвалида на територията на общината с цел запазване на здравословното състояние на възрастните хора и лица с увреждания.
14. Въвеждане на засилен контрол от страна на всички компетентни структури (общини, МВР, ОДБХ, РЗИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда и др.) в контролираните от тях обекти и дейности и създаване на организаация за изпълнението на противоепидемичните мерки и контрола им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов