Избрани Новини

Правителството отпусна 11,5 млн.лв. за ремонт на част от пътя в Конявската планина

Ремонтните дейности трябва да приключат до зимата

Правителството на Борисов осигури 11,5 млн.лв. за ремонт на част от пътя в Конявската планина – от село Цървеняно до границата с Пернишка област и от с.Коняво в посока село Горна Козница. Това обявиха на съвместна пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и кметът на общината Петър Паунов.
По време на брифинга стана ясно, че пътят през Конявската планина трябва да се ремонтира на няколко етапа, за които са осигурени пари, а ремонтните дейности трябва да приключат до зимата. „Строителството ще стартира още следващата седмица. Смятам, че това трябва да правим: тогава, когато нещо сме свършили, и то е видимо, да се обявява пред хората. Нямаме намерение да манипулираме и залъгваме. Работи се и нещата се случват едно по едно, затова благодарим за разбирането от страна на правителството и на премиера Борисов към Кюстендил. Това ни костваше много усилия, но Кюстендил и кюстендилци го заслужават. Искаме нашите деца да живеят в град Кюстендил“, заяви Кирил Калфин.
Тази сряда Министерски съвет отмени разрешението за проучване на златодобивните дружества, което касаеше общините Кюстендил, Трекляно и Земен.
„Искам за пореден път да изразя личната си благодарност към министър-председателя, както и към министър Петкова. Въпреки цялостната загриженост за инвестиционните процеси, решението беше едно: и при най-малкото съмнение за безопасността на територията и екологичната среда – това разрешение за проучване да бъде отменено. Още преди година и половина тогавашният министър Димов възложи и до ден днешен се следят показателите, които са от реката, идваща от Босилеград, заради съмненията за процесите, които се случват в тамошните мини. Оттук нататък всеки от нас ще може да бъде спокоен за здравето на нашите съграждани и гости; ще можем да развиваме и перспективните проекти в областта на екологичния туризъм, както и, разбира се, земеделието в овощната градина на България“, заяви кметът Петър Паунов. „Благодаря на всички, които бяхме заедно в тази кауза и затова, че бяхме сплотени. За пореден път благодаря на премиера и на екипа на Министерски съвет, защото показаха, че няма корпоративни интереси, които да са над интересите на хората и над интересите на кюстендилци. Отново Кюстендил бе сложен като водещ приоритет в националната политика и нашият глас бе чут, всичките ни аргументи бяха изслушани и проверени“, подчерта още Паунов.
„Беше един труден период, през които преминахме. През разговори и преговори, и доказване на правотата, която ние имахме и знаехме, че така трябва да бъде. Показахме за сетен път, че за нас най-важни са животът и здравето на хората. Запазвайки здравето, запазвайки живота, запазвайки околната среда, ние показахме, че имаме грижата това да се случва“, обясни народният представител Кирил Калфин, изказвайки също своите благодарности към премиера Борисов и министър Петкова.
„Искам да изкажа благодарност и към жителите на общините Кюстендил, Трекляно и Земен. Знаете, че в Трекляно се състоя и референдум. Искам да благодаря и на природозащитниците, които ни уведомиха за проблема, въпреки че ние имахме информация. Благодаря и на г-жа Захариева и Външно министерство, с които правихме среща, и имаха определена нота. Благодаря на всички, които се включиха в инициативата и това вече е факт“, заяви областният управител Виктор Янев.
В края на пресконференцията кметът Паунов припомни, че състоянието на екологичната среда в Кюстендилско е част от преговорния процес за присъединяване на Сърбия в ЕС. „Условията за безопасност на нашата екологична среда са заложени в преговорите за присъединяване на Сърбия“, подчерта градоначалникът на Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов