Избрани Новини

Банско сведе глава пред героите от Съединението (снимки)

Едно изцяло българско дело, което възстановИ справедливостта спрямо държавата и народа ни

Днес отбелязваме 135 г. от Съединението - едно изцяло българско дело, което възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни, независимо от волята на Великите сили, независимо от Берлинския договор.
Уникално от историческа гледна точка, Обединението на Княжество България и Източна Румелия е най-добрият пример за себеотрицание в цялата ни летопис –без политическо разделение, без партийни боричкания, без лични сметки и без дребен човешки егоизъм. В името на една кауза – Отечеството!
Само 7 години след Берлинския договор българите изненадват Европа с един акт, противостоящ на интересите на Великите сили, а именно: обявяват съединението на Княжество България и Източна Румелия. С право тогавашните вестници наричат Съединението и легендарната му военна защита „българското чудо“. В тези съдбовни дни българите от двете страни на Балкана задружно са извикали - „Да живее Съединението!“ и са доказали, че можем да разчитаме на собствените си сили, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща.
Безпрецедентен акт на смелост и патриотизъм, огромен риск, който тогава са поели всички истински патриоти, защото им е било важно каква държава ще оставят на децата си... Тогава е било важно... Важно е и днес! Защото „Съединението прави силата” не е просто лозунг на входа на парламента, случайно останал от минали векове. Това е смисълът на българската държавност, завещана ни от хората, които на днешната бележита дата са извършили заедно един велик подвиг –противопоставили са се на дипломатическия натиск и на въоръжените опити за провал на този най-български проект.
В чисто човешки план -на този ден българите са се преборили със собствения си страх, взели са съдбата си в свои ръце и са дали първия категоричен знак, че Европа трябва да се съобразява с един малък народ на Балканите. 135 години по-късно Европа отново е приковала поглед към нас! А ние сме същият този малък народ, който не живее добре, но живее достойно. Който във всеки един момент е способен на дързостта да каже „Стига!”, когато е жертва на несправедливост и чужди интереси.Защото съединението побеждава първо в душата!
Честит празник!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов