Избрани Новини

Наесен всички в клас при строги мерки

Затварянето на училищата заради може да има по-неблагоприятно въздействия над учениците

„Епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. Решението за присъственото начало е взето при преценка на баланса между правото на здраве и образование, а затварянето на училищата заради коронавируса може да има и по-неблагоприятно въздействия над учениците“. Това обяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Учебната година стартира присъствено във всички училища и за всички ученици в дневна форма на обучение.
„Трябва да намерим формулата. От една страна да бъдем отговорни и предпазливи за здравето на децата и нашето, а от друга – да организираме така работата на системата, че да учим, работим и живеем относително нормално. Всички страни и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Най-вероятно нито една европейска страна няма да вземе решението, взето през пролетта, за пълно и продължително затваряне на системите на училищното образование. Крайните модели на социална дистанция не могат да продължат много месеци“, смята Вълчев, според когото, ако училищата останат затворени има риск от по-голям негативен ефект върху децата, отколкото носи пандемията.
Мерките ще бъдат стриктно спазвани, увери още Вълчев и подчерта, че при констатирано наличие на заболяването при ученик или учител веднага ще бъдат уведомявани здравните власти.
Обучението в електронна среда не е най-добрата алтернатива и в този смисъл няма да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, обясни още министърът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)