Избрани Новини

Районна прокуратура - Петрич предаде на съд обвиняем за измама

Въвел в заблуждение с обещания за съдействие за изменение на мярка за неотклонение в по-лека

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.С. за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.
Обвиняемият С. е на 41 години, безработен, криминално проявен. Осъждан е седем пъти за извършени престъпления от общ характер – грабеж, кражба, държане на наркотични вещества, управление на МПС в срока на изтърпяване на наказание, наложено по административен ред, измама и др.
През м. декември 2014 г. започнало досъдебно производство за извършена от обвиняемия Б.С. измама. Определена му била мярка за неотклонение „задържане под стража“, на което основание той бил настанен в следствения арест в гр. Сандански. В килия № 3 той общувал с друг арестант – Н.В., привлечен към наказателна отговорност за грабеж над жена.
По време на един от разговорите помежду им, обвиняемият Б.С. му предложил „да помогне“ относно изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека – домашен арест. Обяснил на Н.В., че има „познат прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград“, като тази „услуга“ ще му струва 500 лева. При едно от свижданията, свидетелят споделил на свой близък за предложението на обвиняемия С.
В края на м. март 2015 г. Б.С. бил освободен от ареста, тъй като със съдебно определение мярката му за неотклонение била изменена в гаранция в пари в размер на 3000 лева. Той се обадил по телефона на близък на Н.В. – свидетеля Ф.С., и му предложил да се видят. В уреченото време двамата се срещнали на моста на река Луда Мара в гр. Петрич.
Обвиняемият съобщил на Ф.С., че вече е на свобода и му предложил да „уреди“ и Н.В., с когото бил в една килия в следствения арест. За целта поискал от него сумата от 500 лева. Обяснил, че парите са за прокурор от Благоевград, чието име не пожелал да назове. Първоначално свидетелят отказал да даде въпросната сума, но след постигнатата между двамата договорка, склонил да му даде 100 лева. Останалите пари щял да му плати след излизането на Н.В. от ареста. Възползвайки се от създаденото заблуждение и с цел да го поддържа, обвиняемият обещал, че това ще се случи след една – две седмици и взел от Ф.С. сумата от 50 евро.
Няколко месеца по-късно двамата случайно се срещнали пред училище в Петрич. Ф.С. припомнил на обвиняемия Б.С. за договорката помежду им и липсата на резултат по нея, като поискал да му върне парите. Пострадалият заявил, че в противен случай ще подаде жалба срещу него в полицията. Измамникът го уверил, че ще върне получената сума, което така и не се случило. Опитите на Ф.С. да се свърже с обвиняемия по телефона се оказали неуспешни. Впоследствие той подал жалба в Районното полицейско управление в Петрич, по която била разпоредена проверка, а по-късно било образувано досъдебно производство за извършено престъпление.
Предстои делото да продължи в съда. Понастоящем обвиняемият Б.С. изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в затвора в София по друго наказателно производство срещу него.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)