Избрани Новини

Обувна фирма от Дупница е в процедура за обявяване в несъстоятелност

Собствениците на фирми спряха да плащат заплати на шивачките

Четвърта фирма за саи за обувки в Дупница е в процедура за обяваване в несъстоятелност заради неизплатени заплати на шивачките, казаха трудови експерти, предаде БНР. Досега две фирми за обувки, собственост на италианци, бяха обявени в несъстоятелност, а на работниците беше изплатено по фонда за принудителни вземания. В процедурата е още една италианска фирма.
Поредната фирма в шивашкия сектор за обувки в Дупница, която е в процедура по несъстоятелност, е на българин, но производството е било свързано с вноса на материали за обувки на ишлеме от Италия. При Covid-кризата и затварянето на границите доставката на метиарили за цеховете и в Дупница от Апенините беше нарушена.
Собствениците на фирми спряха да плащат заплати на шивачките въпреки предписанията и санкциите от страна на Инспекцията по труда.
По правило съкратените или напусналите сами шивачки веднага започват работа в други цехове, много често те пак са на италианци, които от двадесетина години имат бизнес за обувки заради евтината работна ръка в Дупница и района.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов