Избрани Новини

Спират укрепването на срутището по пътя за Рилския манастир за Голяма Богородица

Ще бъде преустановено от петък до вторник включително /14-18 август/

За улеснение на пътуването към Рилския манастир за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св.Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи, се спират укрепителните дейности на срутището при 27-ми км на път III-107 Рила - Рилски манастир. Те ще бъдат преустановени от петък до вторник включително /14-18 август/.
Районът на срутищeто е обезопасен, сигнализиран с пътни знаци и временна светофарна уредба. Трафикът в отсечка от около 250 м се осъществява в една лента като се пропуска със светофар и при необходимост се регулира и от сигналисти. Шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч.
Укрепителните дейности, които започнаха в края на юни, се извършват по график. Изпълнителят „Автомагистрали“ ЕАД работи мобилизирано, за да може да завърши колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.
Техническият проект предвижда да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. Една трета от подпорната стена вече е готова и се изпълнява анкерирането й. Продължава работата по изграждането на останалата част от съоръжението с полагане на основи и подложен бетон.
За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.
Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нови мантинели и маркировка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)