Избрани Новини

Започва укрепването на срутищата на пътя за Рилския манастир

Строителни дейности няма да се извършват след 13 ч. в петък и в почивните дни

Започват строителните работи по укрепването на срутищата в 250-метровия участък при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир. През последните две седмици се извършваха подготвителни дейности преди стартирането на същинската укрепителна работа. За да не се затруднява трафикът към Светата обител, строителни дейности няма да се извършват след 13 ч. в петък и в почивните дни - събота и неделя, както и на официални празници.

За безпроблемното преминаване на моторните превозни средства при извършването на аварийно-възстановителните работи е въведена временна организация за движение. Трафикът ще се пропуска чрез светофарна уредба, а при необходимост ще се регулира от сигналисти за времеви интервали не по-големи от един час. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч, тъй като преминават през участък в ремонт.

Укрепителните дейности се извършват от „Автомагистрали“ ЕАД. Дружеството ще работи максимално мобилизирано, за да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно.

Техническият проект предвижда в 250-метровия участък от км 27+600 до км 27+850 да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп.

Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък. Той ще бъде с нова ограничителна система /мантинела/ и маркировка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)