Доц.Кунчев: В Благоевград натискът от коронавируса става сериозен

Търсят се доброволци за помощ, включително в старческите домове

Тревожни новини от Благоевград, където натискът от коронавируса става сериозен, сподели със зрителите на БНТ националният здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. По думите му кметът на града Румен Томов е предупредил, че има напускащи медицински сестри, а ръководителят на СБАЛПФЗ д-р Петър Георгиев призова обмислящите напускането си медици да помислят какво е призванието им.
Практически директорът на лечебното заведение в Благоевград се притеснява, че то не може да приема повече болни от COVID-19. В болницата има 12 души с COVID-пневмония и 9 случая с пневмония, които още не са доказани с PCR тест, но са със симптоми.
„Равносметката не е лоша, в сравнение с началото на пандемията нещата са по-добре. Фактът, че има над 850 души в болница, а никъде няма отказ от прием, показва нещата“, смята националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Ако в такива моменти не докажеш, че си на мястото си, няма кога друг път“, апелира към лекарите от Благоевград доц.Кунчев.
Той обаче призна, че се търсят доброволци за помощ, включително в старческите домове.
„Системата като цяло ще се справи, но това цяло не върши работа за тези, които са на зор сега. Ако трябва, ще оборудваме цяла болница за COVID-19, но проблемът е в персонала“, уточни д-р Кунчев. По данни на здравното министерство легловата база е запълнена на около 50%, но това не значи равномерно навсякъде в цялата страна. А най-крайният вариант е да се откриват полеви болници като тази в „Арена Армеец“, но доц.Кунчев изрази оптимизъм, че няма да се стигне до това.
Националният здравен инспектор коментира специалните коронавирус хотели по Черноморието, като твърди, че те не са нужни, тъй като чартърите са намалели с 80%. Освен това туристите от съседни държави при коронавирус случаи имат възможност да се завърнат в родната държава.
Що се отнася до това дали България не трябва да наложи реципрочни мерки на Гърция заради коронавируса, доц.Кунчев не подкрепя такива мерки. Той сподели, че на Балканите се забелязва леко стихване на разпространението на заразата, но в Западна Европа започва втора вълна на коронавирусна инфекция.
„Определено не се спазват мерките“, категоричен бе националният здравен инспектор. Според него глобите няма да помогнат, защото персоналът на РЗИ е много ангажиран, а и санкциите не действат, макар да има много големи такива.
„Публика по стадионите не трябва да има, не трябва да работят нощните заведения и да има фестивали. Въпросът е в баланса с икономическите мерки“, посочи Кунчев. Той предупреди, че може да има прекъсване на футболен мач заради неспазване на мерки, но добави и, че много трудно ще се налага контрол.
Специално за училищата Кунчев посочи, че учебната година трябва да започне нормално, ако няма драстично влошаване на ситуацията. Той препоръча да се спазват строго разписаните противоепидемични мерки. За детските градини Кунчев смята, че трябва да работят, като посочи, че децата все пак карат много по-леко болестта и случаите са по-малко.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен