Благоевград отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

Община Благоевград бе подготвила тържествена програма

Днес благоевградската общественост отбеляза 117-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Община Благоевград бе подготвила тържествена програма.
Отбелязването на днешния ден започна с панихида, отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България. Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът д-р инж. Василиса Павлова, поставиха венци на мемориала „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“ в знак на почит и признателност към паметта и делото на храбреците. Паметта на героите почетоха също зам.областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни институти и институции, граждани и гости на събитието.
Общинското ръководство посети откритата изложба в Регионалния исторически музей под надслов „За нея ний се борим, за нея ние мрем“ .
От 18.30 часа се проведе общоградско шествие в памет на героите, загинали в Илинденско-Преображенското въстание, от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“ с участието на Национално дружество „Традиция“.
Ритуалът по полагане на цветя и венци на паметника на Гоце Делчев бе от 19:00 ч., като на  събитието присъства и евродепутатът Ангел Джамбазки. Бригадно командване - Благоевград с командир полковник Красимир Кръстев даде почетен караул. Кметът на община Благоевград инж.Томов изказа почитта и възхищението си към борилите се и загинали за свободата герои: „На днешния светъл за всеки българин ден сме тук с вълнение, за да почетем героичния 2 август 1903 г. Денят, когато робите отново вдигнаха глава и вдъхновени от делото и заветите на големите български революционери Христо Ботев и Васил Левски, взеха съдбата в собствените си ръце и с вяра и жертвоготовност поднесоха живота си пред олтара на Родината и Свободата. Те заявиха на целия свят, че предпочитат хиляди пъти смъртта пред позора на робския живот. Илинденско-Преображенската епопея се нареди сред най-високите върхове на движението за национално освобождение и обединение на българите. На днешния ден ние, потомци и сънародници на храбри юнаци, не просто скланяме глави пред подвига и саможертвата им, а даваме ясен знак, че не сме забравили историята и че Илинденско-Преображенското въстание е част от националната ни идентичност. Поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата и обединението на нашето Отечество България!“
Програмата продължи с тематичен концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин“ „Зов за свобода“ с участието на Руска Стоименова и поетични изпълнения от Атанаска Ковачева, главен експерт направление “Култура“.