Избрани Новини

Почетоха илинденци на Попови ливади (снимки)

Отбелязаха 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

117-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязана днес в село Попови ливади. Тази година, заради усложнената епидемична обстановка в страната, община Гоце Делчев не организира традиционния събор, който се провежда ежегодно в село Попови ливади. Годишнината бе отбелязана с възпоменание пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади. В него участва ръководството на община Гоце Делчев, българският представител в Европейския парламент Атанас Джамбазки, народният представител Стоян Божинов, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, общински съветници от Гоце Делчев, представители на политически партии, институции и много граждани.
В своето слово кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подчерта голямото историческо значение на въстанието и колко важна е саможертвата на всички знайни и незнайни герои, дали живота си, за да я има днес свободна България.
В Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. вземат участие и местните дейци на ВМОРО - Борис Сарафов от с.Либяхово, Стоян Мълчанков от с.Скребатно, Васил Пасков от с.Осиково, Иван Попов от с.Ляски, Атанас Тешовски от с.Тешово, Екатерина Арнаудова от с.Либяхово.
Илинденско-Преображенското въстание представлява венецът на българското националноосвободително и обединително движение. То показва решимостта за свобода на населението от Охрид до Одрин, което с традиционни и нови средства продължава да мечтае и работи за своята свобода, защото, както гласи девизът на въстанието - „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот!“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)