Избрани Новини

Посмъртно удостоиха със званието "Почетен гражданин на Гоце Делчев“ генерал Боцев

Решението бе взето единодушно от общинските съветници

Общински съвет - Гоце Делчев взе единодушно решение за удостояването посмъртно със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ на генерал Андрей Боцев. Предложението е на общинската администрация заради неговия изключителен принос като държавник в интерес на община Гоце Делчев.
Началникът на отбраната на България и наш достоен съгражданин - генерал Андрей Боцев, ни напусна на 27.02.2020 г. Докато заемаше най-високите военни длъжности в държавата, той нито за миг не забрави своя роден край и като истински патриот и родолюбец винаги е оказвал сериозна подкрепа на община Гоце Делчев, информират от общинската администрация.

Генерал Андрей Илиев Боцев е роден в Гоце Делчев на 26 ноември 1959 г. Възпитаник е на Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“, а след това на Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. По-късно завършва и Военната академия „Георги Сава Раковски“.
Започва кариерата си като командир на взвод в родния си град Гоце Делчев. Преминава през всички стъпала на военната служба – командир на рота, на мотострелкови батальон, на мотострелкови полк. Командир на бронетанкова, а след това и на планинска бригада. Заради своите познания, умения, опит и добра служба, през 2011 г. става командир на Сухопътни войски, а през 2017 г. заема най-високата военна длъжност – началник на отбраната на Република България и е произведен в най-висшето военно звание генерал през 2018 г.
За своята професионална дейност е награден от Министерството на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен и ІІ степен, с държавните награди медал „За отличие в Българската армия” и медал „За заслуги към Българската армия“.
Посмъртно е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за цялостната му дейност по развитието и укрепването на Българската армия и приноса му за националната сигурност на Република България.
През целия си живот генерал Боцев остана верен на ценностите си, истински патриот и достоен човек, отдал живота си в служба на Родината. Той бе човек на честта, който с гордост изпълняваше дълга си и служеше честно на Република България.

Решението за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Гоце Делчев“ бе взето единодушно от общинските съветници на проведеното вчера заседание на местния парламент. След направеното гласуване и оповестяването на резултата всички присъстващи в залата изразиха и своето голямо уважение към личността на генерал Боцев със ставане на крака и аплодисменти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)