Избрани Новини

Сбогувахме се с началника на отбраната генерал Андрей Боцев

На 2 март от 10.00 часа в родния град Гоце Делчев ще се състои поклонение

Стотици военнослужещи, цивилни служители и граждани се събраха пред Централния военен клуб в столицата, за да отдадат последна почит пред началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Поклонението се състоя днес, 1 март. Траурната процесия в памет на началника на отбраната премина от Министерството на отбраната покрай паметника на Незнайния воин до Централния военен клуб.
На поклонението пред тленните останки на генерал Боцев присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов, министри, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Генералния щаб на Република Северна Македония генерал-подполковник Васко Гюрчиновски, началникът на отбраната на въоръжените сили на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску, представители на ръководството на Въоръжените сили и Българската армия, народни представители, военнослужещи, бивши началници на отбраната, стотици граждани.
„Генерал Боцев беше човек директен, прям, откровен и честен. На това той искаше да научи своите подчинени. Затова не го забравяйте. Бъдете като генерал Боцев. Бъдете прями, директни, честни и се грижете за своите подчинени така, както го правеше той за вас. Скъпо семейство, каквито и думи да се кажат в такъв час, те не са достатъчни. Каквото и да се каже за генерал Боцев, то няма да е всичко. Но мога да ви уверя, че хората, които работеха с него, ще запазят в себе си спомена за българина - силния мъж, честния български воин“. Това каза в траурното си слово на поклонението министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов поднесе съболезнования от името на Българската армия и всички военнослужещи: „Ние загубихме нашия командир и началник. Българското общество загуби държавник. Но аз съм убеден, че в съвременната военна история на България той ще остане като достоен военачалник, оставил диря в строителството на съвременната ни Българска армия. До последния си дъх служеше с вяра и воля за развитие да нашите способности в това трудно и динамично време. Даде пример на мнозина.“
Паметта на генерал Боцев бе почетена с множество съболезнователни адреси от структури на Въоръжените сили и Българската армия, НАТО, Европейския съюз, от държавни и местни институции и организации от страната и чужбина.
„Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности“, се казва в съболезнователния адрес от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.
„Добър човек, достоен български офицер, който до последно служеше на Родината си“, написа в своя съболезнователен адрес министър-председателят Бойко Борисов.
Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева заяви в съболезнователния си адрес: „Генерал Боцев работеше активно за интеграция на Българската армия в НАТО, за повишаване на нейните отбранителни способности и изпълнение на възложените й мисии“.
Утре, 2 март, от 10.00 часа в родния град на началника на отбраната генерал Андрей Боцев - гр. Гоце Делчев, ще се състои поклонение в Катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий“, а опелото ще е от 12.00 часа.
Генерал Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в град Гоце Делчев. Завършва Политехническата гимназия „Яне Сандански” в родния си град.
Приживе той многократно е казвал, че е избрал военната професия не само заради своите предци военнослужещи, но най-вече заради възможността да се почувства полезен като защитник на Родината.
През 1977 г. той постъпва във Висшето народно военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново, специалност „Мотострелкови“. След завършването му през 1981 г. е назначен за командир на взвод в Горе Делчев, а след 3 години е командир на мотострелкова рота.
През 1988 г. е приет за слушател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“. След завършването й последователно преминава през всички основни и междинни длъжности от ниво батальон, полк, бригада до 2003 г., когато е приет за слушател в генерал-щабния курс на военната Алма Матер със специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. След това преминава през всички стъпала на военната йерархия, включително като командир на най-многочисления вид въоръжена сила у нас – Сухопътните войски, до най-високото - началник на отбраната.
Генерал Боцев последователно е произвеждан във военни звания, както следва:
1981 г. Лейтенант;
1984 г. Старши лейтенант;
1988 г. Капитан;
1992 г. Майор;
1995 г. Подполковник;
1999 г. Полковник;
2009 г. Бригаден генерал;
2014 г. Генерал-майор;
2017 г. Генерал-лейтенант;
6.05.2018 г. Генерал.
Генерал Боцев е офицер с изключително богат командирски опит и професионална подготовка. За заслугите си към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци: медал „За отличие в Българската армия”; награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен; награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен; медал „За заслуги към Българската армия”; поименно лично оръжие „карабина”; с предметни награди, морални поощрения и грамоти.
Генерал Андрей Боцев е семеен и с чувство на обич отгледа двамата си сина, а голямата му слабост бе 3-годишната му внучка – малката Андреа, кръстена на него.
Генерал Андрей Боцев почина на 27 януари 2020 г. на 60-годишна възраст след кратко боледуване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов