Избрани Новини

Първи офицерски пагони за първия випуск на ВВВУ "Г. Бенковски"

По време на церемонията отличилите се по успех ще получат награди от министъра на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще връчат дипломите и офицерските пагони на първия випуск на възстановеното Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“.

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на курсантите и кадетите-випускници на ВВВУ ще се проведе днес от 10.00 ч на плаца.

По време на церемонията отличилите се по успех ще получат награди от министъра на отбраната.

***
Първият випуск на ВВВУ „Г. Бенковски“ се състои от 28 души (8 жени и 20 мъже). Те са влезли като курсанти във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски” - Велико Търново и завършват като лейтенанти от ВВВУ „Г. Бенковски” - Долна Митрополия. Випускът носи името „Добруджански“ по повод 80 години от мирното завръщане на Южна Добруджа към Майка България с Крайовската спогодба (7 септември 1940 г.), благодарение на героизма и себеотрицанието на Българската армия, дипломация и държава.

Отличник на Випуск „Добруджански” във ВВВУ е пилотът Владимир Тасков (с успех от следването 5.99 и от държавните изпити 6.00). От шест специализации, в четири първенци по успех са жени: Виктория Уручева, Магдалена Манева, Мария Видева и Полина Петкова. Випускът завършва със среден общ успех от следването Отличен 5.50.

Випускниците вече получиха и професионалните си назначения след 1 август. В системата на Министерството на отбраната те са в авиобазите в Граф Игнатиево, Безмер, Крумово, Долна Митрополия, един от тях във ВВВУ „Г. Бенковски” и един в системата на МВР.

Във Випуск „Добруджански” се дипломират 3-ма кадети и 2-ма ефрейтор кадети от Професионалния сержантски колеж към училището, които след обучението си ще се завърнат на постоянните си работни позиции във формирования на ВВС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов