Избрани Новини

Отварят за поклонници манастира "Панагия Сумела“ в Турция

Основан е през 386 г. от византийския император Теодосий

На фона на разразилите се спорове около превръщането на храма-музей „Св.София“ в джамия, се открива за поклонници и туристи известният православен манастир в Турция "Панагия Семал".
Манастирът ще бъде отворен официално днес, след като ремонтните дейности по него продължиха около пет години. Цялото събитие ще се проведе в присъствието на министъра на културата и туризма на Турция. Над манастира алпинисти ще развеят турското знаме. Официалното откриване на обновения манастир бе предвидено за последната седмица на юли, малко преди началото на Богородичния пост.
Припомняме, че манастирът остана затворен в продължение на пет години поради изграждането на опорна стена и възстановителни работи около него. Той се намира на 1200 м над морското равнище и е основан през 386 г. от византийския император Теодосий. През 2015 г. обителта бе затворена за една година с цел извършване на спешни ремонтни дейности заради появило се свлачище. Манастирът е и един от най-популярните за посещения в района на Трабзон.
/Източник: orthodoxianewsagency.gr/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)