Избрани Новини

Атракционно влакче снове между античния град Никополис ад Нестум и Огняново

Туристическото влакче се движи всеки ден между 10 и 18 часа

В движение е атракционното влакче между късноантичния римски град Никополис ад Нестум и село Огняново, съобщиха от община Гърмен. Маршрутното разписание е съобразено със заповедта на здравните власти от 23 юни, съгласно която носенето на маски е задължително.

Атракционното влакче се движи всеки ден между 10.00 и 18.00 часа. Общата дължина на трасето, по което се движи атракционът, е 9 км. Към момента туристическото влакче се радва на много голям интерес, и то предимно от деца, а цените за неговото ползване както за малките, така и за възрастните, са символични.

Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).
Обявен е за археологически и архитектурно-строителен паметник от античността и средновековието през 1965 г. (понастоящем е в процедура за повишаването му в ранг на археологически резерват). Могат да се видят останки от крепостни стени, култови сгради и други съоръжения. Никополис ад Нестум е един от малкото относително запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. При археологически разкопки, проведени в периода 1980–1984 г., са проучени изцяло южната крепостна стена с портата, голяма част от източната и западната стени. Зидовете са с дебелина 2,40–2,60 м и височина до 4–5 м. Разкрити са 4 кръгли кули на южната стена, 2 почти квадратни кули пред широко отворената полукръгла екседра на портата, V-образна кула със скъсени рамена на западната стена и 1 правоъгълна кула на източната крепостна стена. В околността са разкрити пещи, части от водопровод, ями и др. Крепостта може да се посещава целогодишно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов