Квартал "Изток" в Кюстендил остава блокиран още седмица

Има двама заразени с коронавирус в Инспекцията по труда

Извънредните противоепидемични мерки, въведени на територията на ромския квартал "Изток" в Кюстендил, се удължават с още една седмица, съобщи областният управител Виктор Янев след заседание на Областния оперативен щаб. На заседанието е присъствал и  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира БНР.
Ромският квартал ще остане блокиран до 8 юли. От Областния щаб съобщиха, че има двама заразени с коронавирус в Инспекцията по труда и те са под карантина.
"Щеше да е по-ефективно да съм тук преди 10 дни, защото работата е свършена. Мерките, които са въведени, дават резултат и в огнището в  кв.“Изток“, и в Кюстендил. Естествено,  случаите няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса има, но според мен решението, което са взели от щаба, е изключително правилно", каза Ангел Кунчев.
Той допълни, че системата, която е създадена, позволява всички, които трябва да ходят на работа да отидат, а тези, които имат нужда от медицинска помощ - да я получат. Кунчев каза още, че на създаденото КПП вече има и медицинско лице, което да преценява дали хората имат  нужда от медицинска помощ. "Това е в интерес на целия град да се справим с огнището", допълни Ангел Кунчев. Той е категоричен , че болницата в Кюстендил се справя добре и е готова да посреща случаи на заразени с коронавирус.
"Виждаме, че има добра комуникация между Спешния център и болницата и другите общински заведения. Няма нищо различно в област Кюстендил, в сравнение с другите области. Координацията между отделните служби тук е много добра, каза още доц.Кунчев. Кунчев посочи още, че смъртността в областта на болни от коронавирус е под средната за страната.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия