Избрани Новини

Доц.Кунчев: Едва 4-5% от заразените с COVID-19 стигат до болница

В момента е по-добре да се вземат превантивни мерки

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. Не повече от 4-5% достигат до болница, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме“, обясни доц. Ангел Кунчев.
„Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина“, възмути се той и обясни, че отговорността на хората е водеща. „Ако хората се държат безотговорно по стадионите, какво значение има капацитетът, ако се събират 100 човека, как ще ги спрем. Не пречим на хората да гледат футбол, ако не спазват правилата, ще ни принудят да върнем мерки. Не е въпрос само на футбол“, категоричен беше доц.Кунчев.
Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят, са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц.Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.
Главният здравен инспектор изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.
Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Този, който спазва мерките, спазва и трите „Д“-та, но този, който не спазва, не спазва нищо и тук идва контролът, допълни доц. Кунчев.
Имаме работа с вирус, който много малко познаваме. Не се връзва с познанията ни за респираторните вируси. От самото начало сме в една и съща хипотеза - да не допускаме хората да не могат да се лекуват. Но сме на границата да се изпуснат нещата. Виждам големи разлики между отделните области. По-важното е да пазим същите мерки. Да имунизираме рисковите групи. Съчетаването на грипен с други вируси е най-неприятно. Предвидено е увеличението на бройката ваксини тази година, каза още той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов