Избрани Новини

Един от затрупаните в тунела: Нямаше как да предвидим случилото се

Филипов е категоричен, че срутването на скалите не е станало заради пропуски или заради грешки

„Нямаше как да предвидим случилото се“. Това заяви пред Нова тв един от работниците, които оцеляха при срутването в тунел „Железница”. Георги Филипов е ръководител на обекта и е един от тримата мъже, които се оказаха затрупани от скалната маса в съоръжението. Той вече се възстанови в хирургичното отделение на болницата в Благоевград и днес беше изписан.
Скалната маса се срутва в момент, в който Георги Филипов и двамата му колеги укрепват дъното на тунела, което току-що са прокопали.
„Получи се срутване, което човек не може да предвиди. Това става мигновено, няма как да вземеш адекватни мерки. Виждам го пред мене как почва да ни затрупва и нищо повече не можеш да направиш. Пак късмет извадихме. Аз бях до половината затрупан, до гърдите. Колегите ме извадиха и ме издърпаха назад. След това се разпоредих да докарат багера и да почнат да откопават бързо момчетата. Бях затрупан до половината, легнал. Няма как да станеш прав. Бях зад едното момче, той беше затрупан целият, само една част от гърба му се виждаше”, разказва Филипов.
Той е категоричен, че срутването на скалите не е станало заради пропуски или заради грешки. Убеден е, че инцидентът е бил практически непредвидим.
„Технологично всичко беше направено както трябва, даже допълнително се консервира забоя, за да може да не влиза въздух между порите. Просто геологията е много лоша и оттам се получават неща, които не може да ги предвидиш“, добавя той.
Но инцидентите не плашат Филипов и той е категоричен, че няма да смени професията си. Днес тримата работници са живи благодарение най-вече на колегите им, които с риск за собствения си живот се хвърлят да търсят затрупаните.
„Искам да благодаря на всички колеги, затова че са безстрашни и са силни войни и смели хора, защото тази работа не е за всеки, тази работа може да работи човек, който се отдава на всичко, има воля, има желание и е безстрашен. За мене те са бойци”, заяви Филипов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)