Избрани Новини

Празникът на черешата в Кюстендил наближава

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва през 1896 г.

Сдружение по туризъм – Кюстендил и Институт по земеделие – Кюстендил са тазгодишните партньори на Община Кюстендил в реализирането на „Празник на черешата“ 2020.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“.
Същинският „Празник на черешата“ се организира за 13-та поредна година и се е наложил като основно събитие в културния календар, като всяка година бележи по-широка туристическа популярност. Многообразната културна програма, екологичната продукция, кюстендилските традиции и пословичното гостоприемство са причината за ежегодното посещение на гости от цял свят.
Тридневната програма тази година започва на 26 юни от 10:00 часа с базар на екологична черешова продукция, на който кюстендилци и гости на града могат да закупят череши директно от местните производители. Едновременно с това ще се реализира атрактивен проект на школата „Новите майстори“. „На една череша дистанция“ е името на художествения проект и предвижда преобразяването на площад „Велбъжд“ в духа на празника.
На 27 юни е предвидена ежегодната изложба на щандове от черешови произведения, подредени от местните читалища и неправителствени организации. Запазили традициите на региона, читалищата представят ежегодно пана, картини и икони, „изрисувани“ с черешов плод. Само тук може да се види т.нар „вешало“ от череши, характерно за кюстендилския регион. Наградите за участие са осигурени от Сдружение по туризъм – Кюстендил.
Ще се обособи и кът за хранене, в който местни хотелиери и ресторантьори, специално за празника, ще обединят усилия да създадат своеобразна платформа за кюстендилски домашни хранителни изделия. Сорбе от череши, пици, десерти и напитки с череши ще се предлагат на гостите на празника. Инициативата се реализира за първи път в рамките на „Празник на черешата“ и е в резултат на успешното партньорство между Общината и Сдружение по туризъм – Кюстендил.
Официалното откриване предвижда ежегодното представяне на характерните за района сортове череши от Института по земеделие –Кюстендил. В колекционните насаждения на Института е събран и се поддържа богат генофонд, съдържащ над 170 сорта череши, по-известни от които – „Победа“, „Черна Конявска“, „Кюстендилска хрущялка“, „Мизия“, „Данелия“ и други. Специално за празника ще се презентират част от най-известните и търсени сортове.
Съвместно с Регионален исторически музей – гр.Кюстендил са организирани две туристически обиколки за гостите на града – първата е от 16:00 часа пред ТИЦ-гр.Кюстендил и обхваща културно-историческите обекти в града. Римските терми, къща музей „Димитър Пешев“, джамия „Ахмед Бей“, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ са част от обектите, включени в тура.
Кулминацията на празника е предвидена за 20:00 часа, когато на площад „Велбъжд“ ще се организира празнично хоро. Събитието е ново за кюстендилската публика, тъй като Великденското хоро през 2019г. си извоюва името на най-успешната масова благотворителна акция. Тази година, под знака на кюстендилската череша, в хорото ще участват местни фолклорни състави и в него имат възможност да се включат всички желаещи гости на „Празник на черешата“2020.
Последният ден от празника - 28 юни (неделя) – е посветен на най-малките. Предвиден е своеобразен флашмоб с песни, танци и игри с награди от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, организиран от Областен информационен център – гр. Кюстендил.
От 13:00 часа е и втората туристическа обиколка в рамките на „Празник на черешата“ 2020, предвиждаща посещение на Късноантична и средновековна крепост „Хисарлъка“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)