Вижте програмата на "Празник на черешата 2020" (видео)

Ще се проведе при засилени здравни мерки за сигурността на кюстендилци и гости

На 26, 27 и 28 юни Община Кюстендил организира за тринадесета поредна година, съвместно с Института по земеделие – гр. Кюстендил, "Празника на Черешата" 2020.
С оглед на следепидемиологичната ситуация в страната, празникът ще се проведе при засилени здравни мерки за сигурността на кюстендилци и гости на града.
От 26 юни (петък) посетителите на празника ще имат възможност да закупят екологична кюстендилска продукция директно от производителите. Както всяка година, центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци и занаятчии от града, любители и гости на празника.
Официалното откриване на празника е на 27 юни (събота) от 11:00 часа. Програмата продължава с традиционната изложба-базар на характерни кюстендилски сортове череши, предоставени от Института по земеделие – гр. Кюстендил и изложение на атрактивно подредени и аранжирани щандове от общинските читалища, включващи произведения на изкуството от черешов плод, както и характерното за кюстендилския край вешало.

Програма:

26-28 Юни - 10:00 часа
• Базар на кюстендилски череши
• Изложение на местни занаятчии и производители

27 Юни - 11:00 часа
Официално откриване на празника

27-28 Юни - 10:00 часа
• Изложба-базар на череши и черешови произведения,
с участието на Институт по земеделие – Кюстендил
и читалища от Община Кюстендил

Кюстендил ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство".
Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.
Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, с участието на читалища от Община Кюстендил.
Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала.
Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители.
Търговци и занаятчии от Кюстендил представят своите майсторски произведения.
Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.
Във връзка с въведените противоепидемични мерки в страната тази година организаторите си запазват правото за промяна в програмата.
Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие - Кюстендил.
Елате в Кюстендил, за да преживеят очите и сърцата ви неповторимата радост от сладостта и красотата на черешовия плод!Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"